SHARE PROJECT
  • YEAR : 2021
  • LOCATION : Solothurn, Switzerland
  • CATEGORY : Residential

Solothurn House

The truly special setting makes this project for a house in Switzerland an exciting challenge. This design for a private house in Switzerland, is located in Solothurn, a small town is proximity of the beautiful Jura mountain range. The site is characterised by a pronounced slope towards the South, which allows for uninterrupted and breath-taking views of the surrounding alpine landscape and valleys within. An outline of trees framing the edges of the site act as a natural screen from the neighbouring buildings providing shelter and privacy.

 

Shaped by Context

 

A larger, visually lighter volume cantilevers atop a lower, compact podium creating a strong base. The design draws inspiration from the surrounding geological formations and the local traditional barn typology. The expression of the architectural proposal strives to celebrate the undulating line of the surroundings: the roof is designed as a folding sheet, following the main diagonal in its plan. The lower podium and the outdoor patios and terracing are designed as part of the sloping landscape, as if they were carved out from the existing terrain.

The internal layout of the house is a reflection of the natural conformation of the site and the opportunities it offers. As a consequence of this, the house is flipped. As opposed to the traditional layout, the lighter volume above accommodates the semi-private programmes, while the lower podium houses the spaces that require the most privacy.

In this way, the living spaces at the higher level receive unobstructed panoramic views of the alps and the village in the foreground, and include the living room, a large dining room and kitchen facing the outdoor veranda, an en-suite guest room, a multipurpose room and a working office. In return, the master bedroom, a home spa with a sauna, the son’s bedroom and the large bathrooms (together with storage and other functional rooms of the house), enjoy a private and immersive setting.

 

Material

 

As a whole, the project is conceived as a volume carved out of the landscape, and therefore the materials selected speak of the site itself. The terraces are hardscaped in local stone, as well as the necessary retaining walls. The lower podium is made of concrete, to symbolise the robust base which is topped with a light, timber volume which expresses a sense of verticality with its wooden fins façade; another nod to the traditional mountain barns. The natural materials give the idea of the building being an earthy yet manmade volume, sitting within the site rather than on top of it.

In the interiors, the house preserves accents of the local jura stone and the warmth of the timber, which are complimented by contemporary and industrial finishes such as exposed concrete. The mix of cold and warm tones is found throughout the levels of the house.

Project Data

Project Name

Solothurn House

Location

Solothurn, Switzerland

Year

2021

Themes

Switzerland, Family Home, Landscape, View

Status

Ongoing

Size

330 sq.m

Program

Family Home, Spa, Outdoor Space

sketch home switzerland

Early Concept Sketch

home in Switzerland
switzerland site photo
exterior house in switzerland

Exterior impression of the West Façade and Jura stone landscaping

living room switzerland

Impression of the Living Room with the View towards the Mountains

house switzerland

Impression of the Dining Area with the Veranda on the left

kitchen render

Impression of the Kitchen

master bedroom switzerland

Visual of the Master Bedroom at the lower floor

home spa switzerland

Visual from the Jacuzzi in the Spa towards the landscape and Alps in the distance